Csordás Péter | Coach

Csordás Péter
Coach

Szia,

Csordás Péternek hívnak, az Elszánt Elhatározáson belül a coaching, a pszichodráma és a feltáró beszélgetés szolgáltatások kapcsán találkozhatsz velem.

Erős társadalomtudományos érdeklődéssel rendelkezem. Az egyetemen történelem és szociológiát tanultam. Az első komoly érdeklődési területem a dualista kori és a két világháború közötti migráció volt. A vándorlás mozgatórugója érdekelt. Miért mennek el az emberek egy ismeretlen világba? Miért küldenek haza pénzt évtizedek múltán is? Miért jönnek vissza?

Sok a miért. Megismerkedve a szociológiával a modell tudományok új kérdést adtak a képlethez: mi történik, ha?

Történészként az ok-okozati kapcsolatok felderítésének lehetősége korlátozott. Puzzle-t teszünk össze a meglévő forrásokból és reménykedünk, nem hiányzik a kulcsdarabka, amely a teljes képet megváltoztatja. A szociológia, újabb nevén viselkedés tudomány széles tárházzal rendelkezik az ok-okozati kapcsolatok feltárására. A modellezés ehhez teszi hozzá: mi történik ha?

Mi történik ha bizonyos értékeket megváltoztatunk? Mi változik vele együtt? Az egész rendszer mozog, minden mindennel összefügg.

Ezen hatások közepette találtam rá a jógapszichológiára. Könyvkiadásra vártam a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban, sétálgatás közben megláttam egy Meditáció című könyvet. Levettem a polcról, belelapoztam és ezt olvastam: “Kérlek, ne higgy el nekem semmit, csak a saját tapasztalataidnak higgy!”

Ez a mondat erős hatást gyakorolt rám. A könyvet elolvasva egy elmeműködést ok-okozati kapcsolatok mentén magyarázó rendszert talátam. Ez felerősítette a pszichológiával kapcsolatos érdeklődésemet.

Ez idő tájt tartottam két ismerősömmel Fejlődhetek!? címmel kurzust egy egyetemi kollégiumban. Az itt kapott pozitív visszajelzések vittek el a coaching irányába.

A coachingban mindkét terület izgalmát felfedeztem.

Ok-okozati kapcsolatokat keresünk, kutatjuk a puzzle darabkákat, a kép változhat. Felfedezők vagyunk akik határozott cél érdekében hatást gyakorlunk. Át akarjuk törni a rendszert, hogy a kliens számára jobb egyensúlyi állapotba kerüljön.

Az első lépések esetlenek voltak, visszatekintve nem nevezem coachingnak amit akkor csináltam. Kutattam a fejlődési lehetőségeket, elkezdtem coach szervezetek eseményeire járni, formálódott a módszertanom.

Hangsúlyt fektettem a pszichológiai ismereteim bővítésére. Megismerkedtem az enneagram rendszerrel, amely a pszichológiával az értelmezési keretrendszereim alapját képezik.

Érdeklődésem középpontjában a személyiségfejlődés mechanizmusai vannak. Mi a fejlődés? Mi a személyiség? Mi a személyiségfejlődés modellje?

A kutatás közben egy közös pontot találtam. A fejlődő ember a helyes utat választja a kényelmes helyett. Kitart, amikor nehéz, benne marad a feszültségben. Elhatározza magát és kitart.

Hiszem, hogy minden fejlődés mozgatórugója az elhatározás. Ez írja felül az automatizmusokat, töri meg a forgatókönyveket, formálja át a sémákat.

Az Elszánt Elhatározás számomra platform, amely lehetőséget teremt a kutatásaim publikálására. Szeretném ha az emberek elfogadnák, a pszichológia nem kivétel, a matematika törvényei itt is működnek. Az elme törvények szerint működik. A rendszer önfenntartó, egyensúlyi állapotra törekszik. Az elhatározásoddal változtathatod meg.