Fekete Flóra | Pszichológus

Fekete Flóra
Pszichológus

“Tudod, nagyon nehezen lépek ki ebből a helyzetből. Igazából nem is tudom, hogy mire lenne szükségem. Mindenem megvan, nincs sok gondom az életben. De tudom, érzem, hogy valami nem jó. Szorongok, feszült vagyok, vagy éppen ürességet, motivációhiányt élek meg. De ahhoz, hogy kilépjek, ez nem fáj eléggé.”

Sokszor egy trauma, egy mellbevágó élmény, szétesés szükséges ahhoz, hogy kilépjünk lehúzó helyzetünkből. Amikor annyira fájdalmas történésben van részünk, amelyet lehetetlen nem észrevenni, esélyt kapunk felülvizsgálni, újradefiniálni önmagunkat. Lehetőséget kapunk a szembenézésre.

Trauma nélkül, külső behatás hiányában hogyan lesz lehetőségünk minderre?
Mi kell ahhoz, hogy ki tudjunk lépni “nem elég fájdalmas” helyzetünkből?

A valóság az, hogy önmagunk védelme érdekében a fájdalmas szembesülések lehetőségeit addig koptatjuk, addig torzítjuk, amíg elvesszük annak élét. Aminek nincs éle, úgy hisszük, kevésbé sért bennünket. Holott ez is üt, viszont a belső vérzéshez hasonlóan a felszín alatt dolgozik.

Ártó kapcsolatainkat addig értelmezzük, magyarázzuk, míg elhitetjük magunkkal, jót tesz, ha fenntartjuk. Testi tüneteinkkel vizsgálatról vizsgálatra rohanunk, valamelyest megnyugszunk ha genetikai vagy bármi egyéb jól hangzó magyarázatot kapunk, egy adag gyógyszer mellett, ami segít tompítani. Így már nem is kell foglalkozni vele.

Amikor nem magyarázok, nem védekezek, nem menekülök, hanem nyitott szívvel kapcsolatot teremtek a bennem lévő feszültséggel, lehetőséget adok magamnak a szembenézésre. Vállalva a kockázatot, a változást, képviselem magam a kapcsolataimban, őszinte vagyok befelé és kifelé egyaránt.

Ha beengedem a fájdalmat, ha engedem magam szétesni, változást indukálok, újjá kell építenem magam. Ha tompítom a fájdalmat, állandó, lassú, belülről maró állapotot tartok fenn.

Munkámmal segítek szembenézni a feszültséggel, beengedni, feloldani a fájdalmat, a nehézségeket.
Elindítjuk a benned érlelődő változásokat.

Ha szeretnél kimozdulni a mostani állapotodból, keress bátran.

Fekete Flóra
fekete.flora[kukac]elhatarozas.hu
+36 30 253 3891

 

Képzettségek, megjelenések, fontosabb kutatások:
2018-várhatóan 2019: Magyar Pszichodráma Egyesület, Pszichodráma asszisztensi képzés
2018 április 15.: Enneagram – Saját személyiségünk börtönében (műhely), Pszinapszis
2017: A szexuális elégedettség kérdőíves vizsgálata (kérdőív adaptáció és autogén tréning hatásvizsgálat), Szakdolgozat
2014-2017: ELTE PPK, Pszichológia MA (tanácsadás és iskolapszichológia szakirány)
2014-2016: Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület, Autogén tréning módszerspecifikus képzés
2011-2014: ELTE PPK, Pszichológia BA